Max Premium Burgers

Historia

Czy wiesz, że Max był jedną z pierwszych sieci restauracji serwujących hamburgery w Europie? Na trzy lata przed pojawieniem się McDonald's w Europie, Curt Bergfors i Britta Fredriksson – założyciele, otworzyli swoją pierwszą restaurację w Gällivare, w północnej Szwecji. Ich hamburgery były tak popularne, że sieć szybko rozpowszechniła się w całym kraju. Dziś, prawie 50 lat później, Max otwiera się w Polsce.

1968
Curt Bergfors (19 l.) i Britta Fredriksson otworzyli X-grillen, punkt gastronomiczny w Gällivare.
1971
Biznes się rozwija, nowo otwarta restauracja przy ulicy Midgårdsvägen w Luleå została nazwana Max po pseudonimie właściciela.
1986
Max wprowadza Max Supreme i jako pierwszy w Szwecji oferuje cheesburgera z bekonem.
1991
Złe wyniki sprzedaży zmuszają McDonald's do zamknięcia dwóch restauracji w północnej Szwecji. Max przejmuje obie.
2001
Max jest ogólnokrajową siecią w Szwecji! 8 lokali otwarto w Bollnäs, Vårby (Sztokholm), Västerås, Örebro (restauracja nr 2), Jönköping (restauracja nr 2), Norrköping, Karlskrona i w Lund.
2003
Max wprowadza duże zmiany do swojego menu dodając Delifresh, posiłki z informacjami o wartości odżywczej i desery.
2005
Max jako pierwszy tworzy niskowęglowodanowego burgera przeznaczonego dla osób będących na diecie np. Atkinsa czy zwracających uwagę na wysokość indeksu glikemicznego.
2007
Max zatrudnił szefa kuchni do tworzenia nowych produktów i dbania o ich jakość.
2008
Max, wraz z szewdzką organizacją The Natural Step, przedstawia kompleksowy program ochrony środowiska, którego zalożeniem jest stać się neutralnym dla klimatu. Składa się on z następujących kroków: - Obliczanie śladu węglowego produktów, umieszczenie oznakowania na tablicach z menu. - Max całkowicie równoważy całkowitą emisję, włączając jego dostawców, przez sadzenie drzew w Afryce. - Max wprowadza energię wiatrową we wszystkich restauracjach.
2011
Pierwsza restauracja Maxa poza granicami Szwecji zostaje otwarta 11 maja, przy Karl Johans gate w Oslo.
2012
Max otwiera resturację w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, jest to pierwszy lokal poza krajami nordyckimi.
2015
Brioszka, ""Rolls Royce wśród bułek hamburgerowych,”została wprowadzona do menu.
2016
Pierwsza na świecie, wegetariańska restauracja Max została otwarta podczas festiwalu the Way Out West festival w Gothenburgu.
2017
Max otwiera restaurację w Kairze.